Semalam Baru Mula Berniaga, Hari Ni Dah Di Suruh Tutup..Ada 0rang Buat Aduan..

Baru sehari laku berniaga air coklat tepi jalan, tapi hari seterusnya diminta mengosongkan tapak berniaga oleh pihak berkuasa.

Itulah yang terpaksa dihadapi oleh seorang lelaki yang dikenali sebagai Mohd Akmal Shahmi Nordin, 22, berserta dua orang lagi rakannya apabila bisnes jualan air coklat di tepi jalan terpaksa berhenti operasi.

Memetik laporan mStar, lelaki yang mesra disapa Mie itu menceritakan bahawa idea untuk berniaga itu datang daripada rakannya yang berasal dari Cameron Highlands.

Menurut Mie, jalan di kawasan itu sesak teruk kerana musim cuti dan cuaca panas, di tepi-tepi jalan juga tidak ada peniaga-peniaga kecil yang menjual air.

Oleh itu, Mie dan dua orang rakannya mencuba nasib menjual air coklat di tepi jalan dan pada hari pertama tiga balang berjaya dijual.

Namun pada hari kedua, belum sempat menghabiskan balang ketiga, pihak berkuasa mendatangi Mie dan rakan-rakannya meminta mengosongkan tapak yang sedang mereka berniaga.

View this post on Instagram

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Mie yang berasal dari Ipoh, Perak, mengaku kesalahan kerana perniagaan yang tidak mengikut spesifikasi majlis iaitu tiada lesen atau tapak perniagaan yang betul.

Selain itu, Mie menjelaskan perniagaan itu dijalankan hanya sekadar suka-suka dan menikmati ‘moment‘ mereka bertiga sebagai kawan baik.

Mie juga berasa terharu dengan sikap anggota majlis yang beradab semasa meminta mereka memberhentikan perniagaan.

Sumber:Beritaku