Keluarg̷a Kandung B̷ayi Hilang Selep̷as Meminjam W̷ang! Suami Isteri J̷aga Bayi Tersebut D̷an Selepas 6 T̷ahun Bu̷at Mereka Res̷ah

Keluarga Kandung Bayi Hilang Selepas Meminjam Wang! Suami Isteri Jaga Bayi Tersebut Dan Selepas 6 Tahun Buat Mereka Resah

Sepasang suami isteri menganggap anak yang ditinggalkan rakannya sebagai anak sendiri. Mereka telah membesarkan anak tersebut sehingga berumur 6 tahun.

Namun kerana rakan tersebut tidak memberikan sijil lahir dan dokumen lengkap, mereka tidak mendapat hak penjagaan yang sah dan tidak dapat membuat sebarang permohonan sehingga kini.

Bagi membantu pasangan ini memohon hak penjagaan, mereka menggunakan kuasa orang ramai untuk mencari bapa kandung kanak-kanak itu.

Noor Maisara, 33, berkata dia hanya tahu nama bapa kandung bayi itu ialah “Bob” dan mereka bertemu dengannya di sebuah kedai pakaian pada 31 Ogos 2016.

Ketika itu, Bob meminta mereka membantu menjaga bayi lelaki yang baru lahir itu.

“Saya diminta menjaga anak ini kerana dia mempunyai masalah peribadi dan meminjam wang daripada saya dengan alasan untuk bayaran perbelanjaan kelahiran anak tersebut.”

“Selepas itu, dia menyerahkan bayi itu kepada saya dan pergi. Bob berjanji kepada saya bahawa dia akan bertemu saya dalam masa seminggu, tetapi dia tidak muncul.”

Menurut akhbar Melayu “Sunshine Daily”, Noor Maisara dan suaminya Awazman yang berusia 43 tahun memutuskan untuk menjaga anak yang bukan milik mereka itu dengan baik dan menamakannya Asdayan.

Namun, yang mengganggu mereka, mereka tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan untuk anak tersebut, termasuk sijil kelahiran.

Justeru, mereka berharap ahli keluarga kanak-kanak itu boleh hadir. Lagipun anak itu sudah besar dan perlu berbincang tentang masa depan anak.

Normasara berkata dia pergi ke Pejabat Kebajikan Masyarakat dan diberitahu oleh pegawai bahawa mereka akan membantu mereka mencari ibu kandung atau ahli keluarga kanak-kanak itu.

Sekiranya orang ramai mempunyai sebarang butiran, mereka boleh menghubungi Mohd Sapele, Pegawai Perlindungan Kanak-Kanak di Pejabat Kebajikan Masyarakat Kota Setar di talian 04-7202370 atau 04-7202352.

Sumber Sin Chew

Pihak Media Sosial tidak bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Sosial Ya. Terima Kasih.