Lagu Pertama “Rider Foodpanda” Menjadi Viral Selepas Tampal Notis Di Motosikalnya

Lagu Pertama “Rider Foodpanda” Menjadi Viral Selepas Tampal Notis Di Motosikalnya

Penunggang penghantaran Foodpanda, Prethip Ramakrishnan menjadi viral baru-baru ini untuk lagu yang dihasilkannya, pencapaian pertama dalam perjalanannya untuk memasuki produksi muzik sepenuh masa suatu hari nanti.

Komposer dan penerbit lagu Tamil berusia 25 tahun, Amuthavalli, telah dirakam oleh seorang pengguna media sosial baru-baru ini semasa dalam pusingan penyampaian. Dia telah menampal nota tulisan tangan pada kes penghantarannya menggesa orang ramai menyokong lagunya, yang dia hantar ke YouTube.

“Hai semua, boleh tolong sokong lagu baharu saya di YouTube, lagu bernama Amuthavali,” kata nota itu.


Foto itu menjadi viral, mendorong pengguna media sosial untuk mendengar lagunya, dan memperoleh lebih daripada 140,000 tontonan di YouTube dalam masa satu hari dari peredaran foto itu.

Ini adalah nasib baik dan kebaikan netizen untuk Prethip, yang telah bekerja sebagai penunggang Foodpanda sejak beberapa tahun lalu.

Dia meninggalkan sekolah pada usia 15 tahun, dan satu-satunya kelayakan kertasnya ialah sijil kemahiran Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam industri makanan dan minuman.

“Saya bekerja selama setahun setengah di sebuah kedai makan di Genting Highlands selepas mendapat sijil,” kata penyanyi bercita-cita tinggi yang berasal dari Bangi itu.


Beliau berkata, inspirasi untuk Amuthavalli datang kepadanya ketika melakukan penghantaran.

“Ia mengenai seorang lelaki yang memikat seorang gadis dari keluarga yang sangat tegas, dan dia berjaya,” katanya kepada The Vibes dalam temu bual telefon.

Nama untuk watak wanita dalam lagunya datang kepadanya “secara rawak”, tambahnya, dan ia kedengaran bagus dengan lagu yang dia cipta.

“Ini adalah lagu pertama saya, dan ini adalah kali pertama saya mencipta muzik seperti ini, sebab itu saya terkejut kerana ia menjadi viral pada percubaan pertama saya,” kata Prethip.

Tetapi lagu yang bagus tidak bagus jika tiada orang lain dapat mendengarnya, dan ketika itulah Prethip terpaksa memikirkan cara dia mempromosikannya.

“Saya menampal papan tanda pada motosikal saya tiga hari sebelum gambar (saya) diambil. Saya benar-benar mahu orang ramai mengikuti muzik saya dan saya pastinya tidak menjangka ia akan menjadi tular.”

Bersyukur atas perhatian yang diterima lagunya di YouTube dan platform lain, Prethip memuji arwah bapanya kerana memberinya minat untuk muzik dan nyanyian.

“Saya membesar dengan menonton bapa saya menyanyi, dan selepas dia meninggal dunia, muzik menjadi sumber keselesaan dan kelonggaran saya.”

Prethip berkata rakan-rakannya akan mengusiknya kerana nyanyiannya yang “mengerikan”, tetapi dia tidak pernah meragui dirinya mahupun impiannya untuk memulakan label rakamannya sendiri suatu hari nanti.

RMC Universe Productions kini menjadi labelnya, bermula dengan wang titik peluhnya sendiri yang disimpan daripada bekerja sebagai penunggang penghantaran Foodpanda dari siang ke malam, enam hari seminggu.


Dia juga membiayai pengeluaran video muzik Amuthavali dengan wangnya sendiri.

“Saya berharap untuk mendapat lebih banyak sokongan daripada orang untuk muzik saya pada masa hadapan supaya saya boleh mencipta lagu yang lebih baik, serta membantu orang lain yang mempunyai minat yang sama untuk muzik,” kata Prethip.

“Saya mahu semua orang yang berfikir bahawa impian mereka adalah mustahil kerana keadaan semasa mereka, tidak berputus asa dan sentiasa mengejarnya.”

Sumber Thevibes

Pihak Media Sosial tidak bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Sosial Ya. Terima Kasih.