“Saya Sudah Terbayang MaIaikat Izrail Berdiri Di Tepi KatiI Untuk Ambil Nyawa Saya Atas Perintah Allah SWT…”

Saat-saat seseorang diuji dengan kem4tian adalah satu perkara yang sukar untuk dilupakan seumur hidup. Apatah lagi apabila melihat rakan-rakan seperjuangan m4ut didepan mata. Dirinya merasakan seolah-olah diberi peluang kedua yang akan digunakan dengan penuh manfaat sebagai membawa bekalan di sana.

Ikuti perkongsian seorang bekas pes4kit C0VI9 yang berjaya sembuh dari s4kit itu setelah melihat seorang demi seorang rakan satu wad pergi meniggalkannya.

Masjid Tanah: ‘Tolong doakan oksigen dalam badan saya naik semula kerana sekarang ia turun bawah 80 peratus. Dan kalau ia terus turun, saya memohon kemaafan daripada kalian. Tolong doakan roh saya andai saya pergi meninggalkan kalian dan sentiasa sedekahkan ayat al-Quran untuk roh saya.’

Itulah antara nukilan sempat dirakamkan pes4kit C0VI9 tah4p empat, Datuk Abdul Mutallif Che Mat, 62, kepada dua isteri dan sembilan anak berusia antara 10 hingga 35 tahun sejurus selepas kadar 0ksigen dalam tubuhnya j4tuh mend4dak kurang 80 peratus pada 11 Ogos lalu.

Mesej itu dihantar melalui aplikasi WhatsApp berikutan kemer0sotan kadar 0ksigen, selain menanggung kes4kitan pada dada, tekak dan kepala yang sukar digambarkan.

Bagaimanapun dengan izin Allah SWT, selepas memperkenankan doa ahli keluarga, rakan dan anak kariah Masjid al-Ehsan, Kampung Londang di sini, beliau kembali pulih.

Abdul Mutallif yang juga pengerusi masjid berkenaan berkata, sebelum dir4wat di H0spital Melaka, dia dan anak sulungnya menjalani kuar4ntin di sebuah hotel di Ayer Keroh pada 2 Ogos lalu.

Bekas Pengerusi Pementoran Perkhidmatan Awam Kementerian Pendidikan Negeri Melaka itu berkata, anak lelakinya semakin pul!h tetapi beliau terpaksa dipindahkan ke w4d kec3masan h0spital itu pada 5 Ogos kerana suk4r bern4fas.

“Saya terpaksa duduk di atas kerusi kerana tiada katil kosong di w4d kec3masan sebelum dipindahkan ke w4d dipenuhi ramai pes4kit C0VI9.

“Itulah pertama kali saya menyaksikan pes4kit men!nggal duni4 di sebelah saya, di katil hadapan dan katil di kiri dan kanan. M4ngsa C0VI9 silih berganti,” katanya ketika ditemui di kediamannya di kampung itu semalam.

Pada 8 Ogos, beliau terpaksa bernafas dengan menggunakan alat bantuan pernafasan berikutan kadar 0ksigen dalam tubuh semakin mer0sot sehingga jatuh mend4dak di bawah 80 peratus pada 11 Ogos.

“Saya sudah terbayang malaikat Izr4il berdiri di sisi katil untuk mengambil ny4wa saya atas perintah Allah SWT. Tetapi Allah Maha Besar mengembalikan ‘ny4wa’ saya selepas doktor melakukan pelbagai usaha,” katanya.

Beliau berkata, ketika menyaksikan pes4kit lain sedang naz4k, beliau tidak mampu membisikkan dua kalimah syahadat di telinga mereka kerana beliau sendiri dalam keadaan ‘ny4wa ikan.’

Abdul Mutallif dibenarkan keluar w4d pada 26 Ogos lalu tetapi terpaksa mendapatkan raw4tan susulan di h0spital swasta dari 9 September hingga 15 September lalu kerana dem4m.

“C0VI9 amat bah4ya dan saya seakan-akan sudah melangkah ke alam barz4kh tetapi Allah SWT memakbulkan doa saya supaya diberikan lagi sedikit waktu untuk terus beribadah dan bertaubat,” katanya.

Semoga peluang kedua yang diberikan oleh Allah SWT ini akan digunakan dengan penuh manfaat dan membuat sebanyak mana amal ibadah sebagai bekalan di negeri abadi.

Jangan Lupa Joint Group Berita Semasa

Sumber:NewsHub24