T̷aktik Untuk ‘Sc̷ammer’ Kaw̷an, Makan̷an Berbez̷a Tetapi Bay̷aran Dipaks̷a Sam̷a R̷ata Tanp̷a Fikir Ada Y̷ang Kurang Kem̷ampuan D̷an ‘Budget’

Sakit hati dapat kawan ‘scammer’ dan tak fikir masalah kewangan orang lain, makan lain-lain tapi dipaksa bayar sama rata! Taktiknya dia bayar dulu, kemudian suruh transfer

BELANJA makan merupakan antara amalan mulia yang boleh dilakukan untuk bersedekah dalam kalangan kenalan dan rakan, namun jika ‘dipaksa’ ia akan menjadi beban.

Lebih-lebih lagi apabila seseorang itu berada dalam keadaan tidak bersedia dan mengalami masalah kewangan.


Harga makanan dikira sama rata meskipun seseorang itu memesan menu murah. – Gambar hiasan

Keadaan itu turut disuarakan seorang pelayar Twitter, Hariz Haziq yang pernah mengalami situasi seumpama sedemikian.

Berkongsi cerita, dia mempunyai seorang rakan yang gemar mendahulukan duit sendiri untuk membayar apabila mereka makan secara berkumpulan di kedai.


Pelayar Twitter berkongsi pengalaman makan bersama rakan.

Namun apa yang pelik adalah jumlah keseluruhan bil akan dibahagikan sama rata kepada setiap orang meskipun nilai makanan secara persendirian jauh lebih murah.

“Jika makanan kau berharga RM20, akhirnya kena bayar lebih RM30 kerana bahagi sama rata. Tak adil!

“Dia boleh cakap ‘makan sama-sama, bayar sama-sama la bro’,” luahnya menerusi hantaran di Twitter.

Katanya, tabiat rakan tersebut mula diketahui semasa mereka keluar makan sushi bersama.

“Aku tak nak keluar masa tu sebab rasa macam tak mengenyangkan. Jadi, aku makan dua pinggan sahaja dan bajet dalam RM12.


“Sekali tiba-tiba setiap orang kena transfer RM26… semua orang terkena dengan dia,” ujarnya lagi.

Boleh diumpamakan ‘selera besar, poket kecil’, dia terkejut apabila mengetahui beberapa lagi rakan yang keluar bersama turut memiliki sikap seperti individu tersebut.

Pun begitu, apa yang mengejutkan adalah ramai yang pernah mengalami situasi sama sepertinya.


Harga bagi setiap sushi adalah berbeza. -Gambar hiasan

Menyusuri ruangan komen, warganet turut meluahkan pengalaman yang dilalui dengan rakan yang mempunyai mindset ‘bahagi sama rata’.

“I pernah follow makan di Dolly Dimsum which I just ambil bubur dan satu dimsum sebab nak bajet kira-kira RM20, sekali dia bahagi sama rata kena RM50 sebab mereka yang lain semua ambil kuey teow mahal tu.

“Sama la, aku keluar makan order set RM13 yang masing-masing order macam-macam. Masa bayar, sama rata sedangkan aku tak makan pun makanan mereka tu, bazir duit aku.

“Ada juga jumpa yang senasib. Kita nak cerita dekat orang, nanti orang fikir kita jenis kedekut padahal biarlah sama adil… kau makan udang aku makan ikan bilis, tapi apa hal aku kena bayar sama rata,” luah beberapa netizen.


Warganet meluahkan pengalaman yang sama.

Selain itu tidak kurang juga yang menyifatkan bahawa individu terbabit adalah spesis yang suka menggunakan rakan-rakan untuk kepentingan perut sendiri.

“Mungkin sejenis suka makan benda mahal tapi nak murah. Nasib kawan-kawan aku jenis kalau kira makan, total apa yang dimakan saja dan bahagikan tax atau service charge kalau ada… jadi tak adalah orang tanggung lebih, apa yang dimakan itulah yang dibayar,” katanya.

Malah ada yang mencadangkan supaya kaedah tersebut dilakukan di kedai makan tomyam sahaja kerana masing-masing akan menikmati makanan yang sama.

“Perkara macam ni apply kalau makan dekat kedai Thai tomyam… order lauk banyak-banyak, makan benda sama macam tu.

“Kalau seorang order lamb chop, seorang lagi nasi goreng biasa memang tak boleh,” ujarnya beri pandangan.

Sumber Mstar

Pihak Media Sosial tidak bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Sosial Ya. Terima Kasih.